top of page

Diákok, kismamák, nyugdíjasok – az atipikus foglalkoztatási forradalom tovább folytatódik...

Már elindult a karácsony előtti nagyüzem a kereskedelemben: még több raktárosra, eladóra, kasszásra, polcfeltöltőre lesz szükség a következő hetekben. A gyárakban az alapanyaghiány okoz nagy termelésingadozásokat. A szolgáltatóknál az év végi hajrában több ügyfélszolgálatos, adminisztrátor kell. Ezekre az igényekre a leginkább költséghatékony és rugalmas megoldás az atipikus foglalkoztatási formára – kölcsönzött munkavállalókra, részmunkaidősökre, diákokra, kismamákra és nyugdíjasokra - építeni - mondja Jáhny Ákos, a Get Work Csoport vezetője.


A rugalmas munkavállalás újabb forradalma jöhet az álláspiacon” - kezdi a trendek bemutatását Jáhny Ákos. “Az alapanyaghiány miatti hirtelen létszám-ingadozásokra, a megrendelések karácsony előtti felfutására a legjobb megoldás, ha a cégek az atipikus foglalkoztatási formák felé fordulnak” - folytatja a Get Work Csoport vezetője.


A diákok, a kismamák és a nyugdíjasok foglalkoztatásának közös jellemzője, hogy erre szakosodott szövetkezeten keresztül történik az alkalmazás. A nappali tagozatos diákok már több mint két évtizede dolgozhatnak ebben a formában, a kormány nyugdíjas szövetkezeteket 2017-től, a gyed-gyesen levő kismamákat támogató kismama szövetkezeteket pedig idén nyártól tette elérhetővé. “Mindhárom szövetkezetet megalapítottuk, így diákokat, kismamákat és nyugdíjasokat is tudunk közvetíteni ügyfeleinknek” - teszi hozzá Jáhny Ákos.


Miért előnyös ez a munkaadóknak? Ha csak az anyagiakat nézzük, akkor legalább 20 százalékkal olcsóbb az alkalmazásuk szövetkezeten keresztül. Nincs járulékteher, a bruttó bérből mindössze 15 százalék személyi jövedelemadót kell levonni, és a szolgáltatási díj is minimális. Ha a kormányzati ígéretek január 1-től valóra válnak, akkor a 25 év alatti diákok még a 15%-os szja levonásától is mentesülnek. A munkavállalókat a szövetkezet veszi fel, fizeti ki és jelenti az adóhivatal felé. A megbízó cégnek csak jelenléti ívet kell vezetnie, semmilyen más adminisztrációs kötelezettsége nincs.


Diákok: óra alapú, kampányszerű munkákra is nyerők, gyorsan tanulnak


Jáhny Ákos az anyagiak mellett a rugalmasságot és az egyes dolgozói csoportok erényeit emeli ki. “Diákokkal sokkal könnyebb lekövetni a létszámingadozást, könnyebben váltanak a cégek között, szívesebben beugranak akár napokra vagy néhány hónapra, míg egy átlagos munkavállaló stabil, hosszú távú munkára nyitott inkább.” Cáfolja azt a sztereotípiát is, hogy a diákok megbízhatatlanok, folyamatosan buliznak, felületesen dolgoznak. “A nagy többség motivált, pénzt akar keresni, hajlandó áldozatot hozni és gyorsan tanul.


A megbízónak elegendő csak a kért óraszámot meghatározni - amennyi időre munkavállalóra van szüksége, a Get Work 50 főig egy héten belül, afelett ütemezetten pár héten belül hozza a létszámot.


Kismamák: energiát hoznak a szervezetbe, örülnek tudásuk kamatoztatásának


Jáhny Ákos nagy lehetőséget lát a kismamák foglalkoztatásában, a Get Work már meg is alapította kismama szövetkezetét. “Ügyfélkörünkben több ezer olyan anyuka van, aki gyermekével gyesen, gyeden otthon van. Ők sokkal rugalmasabban vállalhatnak munkát szövetkezeti tagként a gyermek három éves koráig úgy, hogy nem veszítik el a gyedet, gyest. Munkaadójuknak is olcsóbb így a foglalkoztatás, ráadásul nem kell őket betanítani, ismerik a céges kultúrát." A kismama dönthet úgy is, hogy szövetkezeti tagként nem korábbi munkaadójánál dolgozik a gyes alatt, hanem más munkákat vállal, ami jobban illeszkedik igényeihez, napirendjéhez, a gyermekneveléshez. A Get Worknél is dolgoznak kisgyermekes anyukák, az ügyvezető asszisztense például napi 6 órában. “Elmondható a gyesről visszatérőkről, hogy felpörgetik a közösséget, élvezik a munkát és örülnek annak, hogy szaktudásukat újra tudják kamatoztatni” - mondja Jáhny Ákos.

A szakember megjegyzi: a cégeknek érdemes első körben belül felmérni, hogy mennyi munkavállalójuk lehet nyitott a gyed, gyes ideje alatt a munkavállalásra. Aki igen, őket megéri egy kismama szövetkezetbe beléptetni. A szövetkezet még a munkaidő összeszervezését is elvégzi, ami sokszor jelentős adminisztrációs teher a foglalkoztatónak.


Nyugdíjasok: megbízhatóak, lojálisak, keresik a közösséget


Jelentős a tartalék a nyugdíjasok foglalkoztatásában is. "A Covid járvány első évében, még az oltások megjelenése előtt sokakat „pihentettek”, ám mostanra újra nyitottak a cégek alkalmazásukra. A nyugdíjasok nagy erénye a megbízhatóság, a gyakorlatilag nulla fluktuáció: napi 8 órás munkavállalóként is integrálódhatnak a szervezetbe kereskedelmi és gyártó cégeknél egyaránt. A többség a pénzkeresés miatt jön, de nagy vonzerő nekik a közösséghez tartozás és a hasznosság érzése is.


A Get Work országos adatbázisával mindhárom munkavállalói csoportot eléri és szövetkezeti tagi státuszban biztosítja megbízói számára.


A nyitóképen Jáhny Ákos, a Get Work Csoport vezetője


Forrás: www.hrportal.hu

137 megtekintés
bottom of page