top of page

Nők az álláspiacon

Na, ez az a téma, amiről nem lehet eleget beszélni, kiáltott fel Éva, akivel egy interjú kapcsán beszélgettünk a közeli kávézó teraszán. Nem kellett sok idő – talán mert egy kicsit hangosabbak voltunk a kelleténél – és a közeli asztaltól csatlakozott három hölgy, akik érintettnek érezték magukat a dologban. (Természetesen találkozásunk eredeti tárgyát elnapoltuk.)

-Nagy probléma, ha kicsik a gyerekek…?


(Éva 3 gyermekes anyuka – 43 éves, sales manager).


-Hidd el, egyeseknek ez egy szélmalomharc. Ha van kisgyereked az a baj, ha még nincs az a baj, mert benne vagy a korban, férjnél is vagy, bármikor úgy gondolhatod, hogy ideje szülni, ami persze a munkáltató számára probléma, mert innentől kezdve csak a macera van veled. Aztán ha a pici megszületett, és bölcsibe kerül, bármikor beteg lehet, tehát otthon maradsz vele. (Sokaknak az eszébe sem jut, hogy otthonról is lehet dolgozni.) Őrült probléma ez és persze sokan hiszik, hogy mi anyák túl toljuk, meg hogy vihar a biliben, mert ez csak duma. Aki akar, az el tud helyezkedni…


A kisebb cégek talán megértőbbek. A kisebb családi cégek. Nem egy potenciális kolléganőt láttam kisírt szemmel kivánszorogni az igazgatói irodából, mert, ha nem is mondták ki, de a gyereke miatt nem kapta meg az állást, bámennyire profi volt a szakmájában.


Én megoldottam a helyzetet, a harmadik fiam születése után vállalkozó lettem. És milyen jól döntöttem…(nevet)-Te aztán igazán belelátsz a dolgokba, szerinted mi lehet a gond?


(Angelika – 39 éves, ex fejvadász, jelenleg coach, 2 gyermek anyukája)


-Az a helyzet, hogy nem vagyunk egyformák és az állapot sem, amiben éppen vagyunk. Mert van, akit kirúgtak, van, aki a cég megszűnése miatt kerül lapátra, van, aki hirtelen úgy dönt, hogy kilép, mert kevesli a pénzt, vagy utálja a kollégáit… szóval sok minden lehet, ami miatt egy nő állás nélkül marad. DE! ha összekapartad magad és az ijedség után levegőhöz jutsz, el kell kezdeni az álláskeresést. Mert akkor az a munkád. Az álláskeresés!


De, hogy valami konkrétumot is mondjak, azt gondolom, hogy a kulcs a megfelelően strukturált önéletrajz. Egy jól felépített cv. segít kiemelni a képességeinket, tapasztalatainkat és eredményeinket, ezáltal növeljük az esélyeinket arra, hogy a kívánt pozícióban helyezkedhessünk el. Tudomásul kell venni, hogy az önéletrajz elkészítése és testreszabása különösen fontos, mert így tudsz kiemelkedjünk a tömegből. Persze gyakran nehézséget okoz, hogy miként lehet a legjobban prezentálni a képességeinket és tapasztalatainkat. Hogy mivel tudod a személyed érdekessé tenni, arra sok féle megoldás van. Fontos, hogy a számodra legjobban passzoló módon tedd. Van, aki egy videó önéletrajzot küld, van, aki példákat is ír, amivel bemutathatja a tudását.


És persze tájékozódjunk. Ott az internet, meg egy csomó extra megoldás, mint az említett videó cv. elkészítése.

-És mi van a pályakezdőkkel, vagy azokkal, akik váltani akarnak?


(Virág – 36 éves, laborvezető, nem akar gyereket)


-Sok nő számára a releváns szakmai tapasztalatok megszerzése nehézséget jelenthet. A versenyképes munkaerőpiacon való kitűnéshez elengedhetetlen a megfelelő tapasztalat, ami gyakran és persze értelemszerűen hiányzik a pályakezdők vagy karrierjüket átstrukturálók számára.


Az önbizalom megerősítése és a készségek fejlesztése mellett, érdemes kihasználni az önképzés és az online tanulás lehetőségeit. Az online kurzusok, tréningek és mentorálás segítségével megszerezhetik a szükséges szakmai tudást és tapasztalatot.


Nincs kőbe vésve, hogy onnan menjünk nyugdíjba, ahol elkezdtük a munkát. Ismerek olyan hölgyet, aki az ügyvédi munkát sutba dobta, és most egy étkezdét indít, ahol ő szolgál majd ki, a sógornőm pedig abbahagyta a könyvelést és Ausztriában ment fizikai munkát végezni. Szerintem ez egy klassz dolog. …az a legfontosabb, hogy amit csinálsz azt örömmel tedd.

-Mi a helyzet a legfiatalabbakkal? Jelen esetben a Z generációval?


(Zsanett – 20 éves, babát váró marketingasszisztens )


-Én úgy látom, hogy a szülés után a munkakeresés sokszor nehézségekbe ütközik. Egyébként meg a Z generáció tagjai számára ez különösen nagy kihívást jelenthet. Én is félek ettől. Éppen két állás között voltam, amikor terhes lettem és megbeszéltük a párommal, hogy otthonról fogok dolgozni egy darabig. Az más kérdés, hogy egy hónapja lelépett, szóval úgy néz ki, hogy a gyerek és a pénzkereset kizárólag az én dolgom lesz. (nevet)


De szerintem az egyik kulcsfontosságú lépés a jó interjú. A megfelelő felkészüléssel és önbizalommal könnyebben át lehet jutni az interjúk során. Persze az is kérdés, hogy milyen módon lehet felkészülni rá, és lássuk be, hogy nem mindenkinek van jó beszélőkéje.


Én azt mondom, hogy nem szabad hagyni, hogy a szülés utáni munkakeresés elbátortalanítson. Készülj fel alaposan minden interjúra, és mutasd meg, hogy milyen értéket tudsz hozzáadni az adott munkahelyhez.A sorozatot a Get Work Trend Kft támogatja.


112 megtekintés0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page