top of page

Generációk közötti kommunikációs problémák a munkahelyen

Frissítve: 2023. szept. 15.

A generációk között fontos a hatékony együttműködés a pozitív munkahelyi légkör szempontjából. A Get Work podcast kapcsolódó epizódjában Steigervald Krisztián generáció kutató nyilatkozott a témában. (A podcast a cikk alján hallgatható meg!)„A most nyugdíjba vonuló baby boomerek döntő többsége érti a szervezeti kultúrát, azt, ahogy működnek a rendszerek. Ez a munkaadónak kényelmes megoldás, mert nem kell megtanítani az új dolgokra őket.”


„Nagyon sok ágazatba azt gondolom, hogy nem fognak tudni fiatalokat bevinni, mert maga az ágazat is 20. századi. Amikor én fiatal voltam, a szeniorok 50-55 év körüliek voltak, tehát akkor egy 25-30 évest egy 25 évvel idősebb ember tanított. Most 60-65 évesek a szeniorok. A mi generációnk (X) egy felnőttek által generált társadalomban nőtt fel, ami azt jelenti, hogy a tudás a felnőtteknél, az idősebbeknél volt. Most viszont kortárs orientált társadalomban nőnek fel a fiatalok, tehát nem az idősnél, hanem a kortársnál van a hasznos tudás. Ha én egy 20 éves fizikai munkás vagyok és odajön egy 65 éves szaki, aki egyébként egy rendkívül jó szakember, már akkor nem fogom elhinni, hogy tud valamit, amikor bejön az ajtón…” (Steigervald Krisztián)


Fontos, hogy a különböző generációk megértsék egymás kommunikációs stílusát és preferenciáit. A nyitott és tiszteletteljes kommunikáció segíthet az esetleges konfliktusok elkerülésében és a jobb együttműködésben.


Az idősebb generációk tapasztalata és tudása nagy értéket képviselhet a fiatalabb generációk számára. A mentorálás és a tudásmegosztás lehetőséget biztosíthat a kölcsönös fejlődésre. A munkahelyi környezetnek rugalmasnak kell lennie a generációk különböző igényeinek és preferenciáinak kielégítésére. Például a fiatalabbak számára fontos lehet a munka és magánélet egyensúlyának fenntartása, míg az idősebb generációk értékelhetik a hagyományosabb munkaidő és munkakörnyezetet. A generációk közötti közeledés elősegíthető közös projektek és csapatmunka révén is. Az ilyen tevékenységek során jobban megismerhetik egymás munkastílusát, erősségeit, ezen kívül a fiatalabbak is mentorálhatják az idősebbeket, például a technológiai ismeretek terén.

64 megtekintés0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page