top of page

Gyorsul a külföldi munkavállalók toborzása - az elsők között kapott minősítést a Get Work

Komoly versenyelőnybe kerülhet az a vállalkozás, amely épít a külföldi munkavállalókra. A kormány júliusban könnyített, már 11 országból lehet egyszerűsített úton toborozni. Ám ezt csak minősített munkaerő-kölcsönző cégek tehetik meg, amelyeknek szigorú átvilágításon kell keresztülmenniük. Az elsők között a Get Work Trend kapta meg ezt a minősítést. Küzmös László tulajdonost arról kérdeztük, hogyan toboroznak, mennyi idő alatt hozzák a magyar gyárkapukig az indonéz, mongol vagy a Fülöp-szigeteki munkavállalókat.A kormány először 2016-ban enyhített a harmadik országbeliek munkavállalásán, innentől a szerb és az ukrán vendégmunkások jöhettek könnyebben. Idén nyáron a 407/2021 (VII. 8.) kormányrendelettel 11 országra bővült ez a kör. Minősített foglalkoztatóknak pedig arra is lehetőségük van, hogy munkaerő-kölcsönzés keretein belül foglalkoztassák a 11 ország hazánkba érkező munkavállalóit.


Hogyan szerezte meg a minősített státuszt a Get Work Trend?

Küzmös László: Tizenöt éves tapasztalatunk van munkavállalók külföldről való toborzásában. Még Romániában kezdtük, aztán Szerbiában, Horvátországban és Ukrajnában folytattuk, elsősorban az elektronikai bérgyártó szektorba közvetítettünk mechatronikai technikusokat, betanított munkásokat. A júliusban megjelent kormányrendelet szerint a munkaerő-kölcsönző cégeknek minősítési eljáráson kell keresztülmenniük, minimum 500 fő foglalkoztatotti létszámmal kell rendelkezniük a kérelem benyújtása előtti évben, és 50 millió forint biztosítéki letét is szükséges. Ennek ma nagyjából 20 vállalkozás felelhet meg. Ezen kívül át kell esniük az Alkotmányvédelmi Hatóság ellenőrzésén is.


Amikor júliusban kijött a kormányrendelet, azonnal elkezdtük a dokumentációt összeállítani és partnereket keresni a kormányrendelet 9 új célországában. Négy kemény hónap áll mögöttünk: referenciákat, hatósági engedélyeket kértünk be és ellenőriztünk, folyamatokat alakítottunk ki mindegyik országban, majd mindezt a hatóságokkal való kommunikációval kiegészítve beadtuk elbírálásra, amelyet - elsők között Magyarországon - sikerrel vettünk.


Eddig Ukrajna volt a sláger célország az EU-n kívülről. Már nem az?

Ukrajnából több tízezren érkeztek Magyarországra az utóbbi években és számos vállalat alkalmaz innen vendégmunkásokat - sikerrel. Ez a piac önmagában már nem elég, az ukránok nagy része nyugat felé veszi az irányt, ki kellett bővíteni a kört.


Mely országokra vonatkozik a könnyítés?

Három kategóriára lehet bontani az országokat: a távol-keleti országokra - Fülöp-szigetek, Indonézia, Vietnám; kelet-európai és közép-ázsiai országokra: Mongólia, a már említett Ukrajna, Fehéroroszország, Kazahsztán, - és a balkáni országokra - Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró.


Milyen iparágakba és pozíciókra érkezhetnek ezekből az országokból munkavállalók?

Ha rendeződik az iparban az alapanyaghiány és a Covid után helyreáll a gazdaság, akkor hirtelen kell több tízezer munkáskéz, elsősorban betanított- és szakmunkákra a gépgyártásba, az építőiparba, az elektronikai iparba, a szálloda és vendéglátóiparba, a mezőgazdaságba. A közép-ázsiai térségből és a Távol-Keletről nagyszerű minőségű munkavállalók toborozhatóak. Ázsiából például jó angoltudással. Az a cég, amely használja ezt a forrást, komoly versenyelőnyre tehet szert.


Mennyi munkavállalót tudnak behozni?

A felső korlát a megbízók felvevőkészségétől és igényeitől függ, nálunk nincs maximális létszám.


Hogyan történik a toborzás?

Amint az ügyfél jelzi, hogy mennyi munkavállalót, milyen feladatra, milyen elvárásokkal, milyen juttatási csomaggal keres, akkor ezeket az információkat megosztjuk a helyi toborzókkal. A kulturális különbségek miatt több információt küldünk országunkról, a településről, a munka jellegéről, hátteret adunk, hová és milyen körülmények közé érkeznek.


A munkaköri profil alapján a toborzó kint keres, előszűr, átküldi a fényképes CV-ket nekünk, amelyet megosztunk a megbízóval. Ezt követi egy kinti személyes és egy videóinterjú a magyar megbízó partner részvételével. Fizikai munkakörökben a tesztelés - például kézügyesség, összeszerelés - is kint történik ugyanazokkal az eszközökkel, mint nálunk. Ezeket a teszteket az ügyfél is megnézheti online streamen vagy felvett videóban. Amennyiben az ügyfél jelzi, kiket szeretne, akkor elindul az ügyintézés, amit teljes egészében mi végzünk.


Mennyi idő, míg a megbízástól számítva a magyar gyár kapujában áll a vendégmunkás például Indonéziából?

Ahol nincs vízumkötelezettség - Ukrajna, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Montenegró - innen a munkavállalók beutazhatnak Magyarországra, az országba érkezés napján is aláírhatják a munkaszerződést, majd akár másnap - amennyiben bejelentésükhöz szükséges minden irattal és azonosítóval rendelkeznek - munkába állhatnak. Eközben a magyar idegenrendészetnél a tartózkodási engedély kérelmüket és a munkavállalási engedélyt elkezdjük intézni. A vízumköteles országoknál a vízum megszerzése többletidővel jár, ám a korábbi 60-90 nap vízumkiadási idő jelentősen rövidülni fog.


Munkára kész munkavállalókat viszünk a megbízónak. Megszervezzük a Magyarországon belüli szállítást, fogadjuk őket a reptéren és elszállítjuk a szálláshelyre őket. Tolmácsolunk nekik a személyes ügyintézésben, az esetleges problémák megoldásában. Igény alapján segítjük munkahelyi integrációjukat kulturális különbségek tréninggel, a helyi magyar közösség felkészítésével, érzékenyítésével.


Milyen státuszban és mennyi ideig dolgozhatnak azok, akiket behoznak Magyarországra?

Kölcsönzött munkavállalók lesznek, a munkaerő-kölcsönzés szabályai szerint alkalmazzuk őket. Legfeljebb a tartózkodási engedély érvényességi idejéig foglalkoztathatóak, ami most maximum 2 év, de ez hosszabbítható.


Nyitóképen: Küzmös László

Forrás: www.hrportal.hu752 megtekintés

Comments


bottom of page