top of page

Miért éri meg családbarát munkaadónak lenni?

A családbarát intézkedések növelik a munkavállalók biztonságérzetét, csökkentik a fluktuációt. A Get Work Trend HR szolgáltató Családbarát Munkahely minősítést kapott áprilisban a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Kft. kiírásán. Jáhny Ákos cégvezető elmondta, eddig milyen intézkedéseket tettek, milyen hatása van ennek a megtartásra és az új munkavállalók bevonzására. A cégnél éppen most vezetnek be egy újabb családbarát elemet: délután 4 óra utánra nem lehet fajsúlyos meetinget szervezni.

“A családbarát érték végig benne volt cégkultúránkban, csak tudatosan nem foglalkoztunk vele eddig. Soha nem volt kérdés, ha egy gyermekes munkavállalónak bármilyen egyéni problémája volt, akkor ahhoz rugalmasan viszonyultunk és közösen kerestük a megoldást. Amikor idén januárban megláttuk a pályázati kiírást és a kritériumrendszert, akkor azt éreztük, hogy gyakorlatilag minden feltételnek megfelelünk” - mondja Jáhny Ákos cégvezető, aki maga is családos, két ötéves fiúgyermek édesapja.


A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó magyar tulajdonú vállalkozás 11 irodával működik, 60 belsős és 1400 kölcsönzött munkavállalót alkalmaz. Hogy még nincs mindenhol mélyen gyökerezve a családbarát szemlélet Magyarországon, azt Jáhny Ákos egy példával érzékelteti: “Egyik új kolléganőnk örömkönnyeivel küszködött, amikor megtudta, hogy nálunk elmehet gyermeke Anyák napi szereplésére. Korábbi munkaadója még a szabadsága terhére sem engedte el. Nálunk fel sem merül, hogy ennek keresztbe tegyünk, mindent meg lehet szervezni”- fogalmaz.


A Get Work Trendnél még egy sor intézkedés segíti a családoknak a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtését, amelyet a pályázat több mint 100 kérdésében is kifejtettek. Íme a legfontosabbak:


- Rugalmas munkavégzésre átállás (részmunkaidő, távmunka) - Óvodai, bölcsődei elhelyezés támogatása - Iskolakezdési támogatás - Folyamatos kapcsolattartás a gyesen, gyeden levő munkavállalókkal. Ha megszűnik egy projekt, akkor új lehetőséget keresnek szervezeten belül - A gyesről való visszatérés megtervezése, akár képzésekkel a kismamák felkészítése az adott pozícióra - Közösségépítés: a családok meghívása vállalati napokra - Ajándék a gyerekeknek gyerek napra, Mikulásra - Nyári idénymunka, diákmunka keresése a családtagok gyerekeinek - Férj és feleség, apa és anya műszakjainak egyeztetése a kölcsönzötti körben is (ne ugyanabban a műszakban dolgozzanak) - ”Játszósarok” a munkahelyen. Ha nem megoldható az otthoni felügyelet, egy-egy napra behozható a gyermek a munkahelyre - Költözés esetén a kismamával az új lakóhelyhez legközelebbi Get Work iroda tartja a kapcsolatot és keres helyben munkalehetőséget.


Akad olyan intézkedés is, amit az ügyvezető saját példáján hozott meg. “Éppen most vezetjük be, hogy délután 4 óra utánra fajsúlyos meetinget nem lehet szervezni. A családosok ugyanis jellemzően 8-9 óra között kezdenek el dolgozni, délután négyre a koncentráció alábbhagy és sokan akkor mennek a gyerekekért óvodába, iskolába, bölcsődébe.”


Az ügyvezető elmondta, hogy nem mérik és nem is lehet egyértelműen számszerűsíteni a családbarát intézkedések hatását. Ám biztosan csökkenti a fluktuációt, javítja a munkavállalók közérzetét, biztonságérzetét, a cég jóhírét és növeli a pályázók számát is. “A munkavállalók büszkék arra, hogy ilyen cégnél dolgoznak, jó hírét viszik ismeretségi körükbe, mi pedig ezt a díjat minden offline és online felületünkön kommunikáljuk, még álláshirdetésekben is szerepeltetjük”.


A nyitóképen Jáhny Ákos


Forrás: hrportal.hu

108 megtekintés

Comments


bottom of page