top of page

Sokkal könnyebb itt a gyári munka: látogatóban Fülöp-szigeteki vendégmunkásoknál Gyöngyösön

Frissítve: 2023. okt. 19.

Miért választották Magyarországot? Hogyan érzik magukat? Milyen a munka? Mennyire elégedettek a fizetésükkel? Egyebek mellett erről kérdeztünk három filippínó munkavállalót, akik egy gyöngyösi gyártó cégnél dolgoznak négy hónapja.Néhány száz méterre Gyöngyös belvárosától egy munkásszálló étkezőjében találkozom a három filippínó hölggyel egy szeptemberi kedd délelőttjén. A Get Work Trend minősített kölcsönzőcég választotta ki és hozta őket Magyarországra, kölcsönzöttként pedig egy nagy gyöngyösi gyártó cégnek dolgoznak május 10-e óta.


Gyári munkatapasztalattal érkeztek


Már a bemutatkozásnál mosolyognak, viccelődnek, kíváncsiak, könnyű velük angolul kommunikálni. Janice korábban egy élelmiszerfeldolgozónál állt alkalmazásban folyamat-felügyelőként Bulacanban. Egy 13 éves és egy 5 éves kislány anyukája, akiket most édesapjuk nevel hazájában. Juvy öt évet dolgozott gyárban, legutóbb Lagunában összeszerelőként. Baby munkaadói között már akadt napelemgyártó, megfordult vendégmunkásként Tajvanban egy PET-palack előállító üzemben, legutóbb egy Fülöp-szigeteki kávézónak dolgozott.


Mindhárman egy 50 fős csapat részeként érkeztek Magyarországra. Mi volt az első benyomásuk Magyarországon? - kérdezem. “Az, hogy hideg van”, vágja rá egyikük. Nem csoda: a trópusi klímához képest a hűvös magyar május nagy kontrasztot jelentett számukra. (És akkor még a telet nem is tapasztalták meg…)


Juvy-nak egy már itt dolgozó ismerőse javasolta a magyarországi munkalehetőséget, a többiek a közösségi médiában és ügynökségnél látták az ajánlatot. Miért pont Magyarország? A válaszok között elhangzik, hogy Magyarország fejlődik, az EU-ban található, összevetve más európai országokkal itt olcsóbb a megélhetés és a legélhetőbb európai országok egyike.


Februárban pályáztak, majd márciusban két részből álló kiválasztáson vettek részt. A Get Work Trend előbb egy ügyességi és logikai teszt segítségével tesztelte az állásra pályázók kézügyességét, látását és gyorsaságát. Majd egy szóbeli interjún vettek részt, ahol bemutathatták korábbi munkatapasztalatukat, emellett egy kötetlen beszélgetés során tesztelték nyelvtudásukat is. Ezt követően választották ki őket, amit az orvosi alkalmassági vizsgálat követett. Ezen is megfeleltek, áprilisban kapták meg a vízumot, május 8-án szálltak repülőre.


Rövidebb a munkaidő és könnyebb a munka mint a Fülöp-szigeteken


Munkahelyükről és munkahelyi környezetükről csak szuperlatívuszokban beszélnek. “A Fülöp-szigeteken napi 12 órát kellett dolgoznom, itt csak 8-at, ott rengeteget kellett sétálni, nehéz tárgyakat cipelni, itt ülve szerelünk” - mondja Juvy. Hozzáteszi, hogy a filippínó munkavállalók erőssége a türelem, a gyors tanulás és a kitartás, ezt kamatoztatják most Magyarországon. A három hölgy egy hét alatt betanult, két hét után már teljes értékű termelő munkát végzett.


Nagyon barátságosak, befogadóak, támogatóak a magyar munkatársak és a vezetőim is. Nem feledkeztek meg a születésnapomról sem, felvittek a Mátrába” - teszi hozzá Baby. Janice-t is felköszöntötte vezetője születésnapján egy ajándékkal és a munkatársak énekeltek neki. “Semmiben sem érezzük azt, hogy mások vagyunk, ugyanúgy kezelnek bennünket, mint a magyar kollégákat” - summáz Juvy.


Az anyagiakról elmondták, hogy nagyon megéri itt dolgozni. Nettóban minimum kétszer többet keresnek, mint a Fülöp-szigeteken, a szegényebb ottani régiókkal összevetve háromszoros a különbség. Legalább akkora előny, hogy ingyenes a szállás (az albérleti díjat és a rezsit a munkaadó fizeti), míg otthon a nettó bérből a lakhatás költsége saját pénztárcájukat nyomta. Nagy különbséget tapasztalnak a bejárásban is. Baby Manilában két órát, Juvy másfél órát utazott, amíg beért a munkahelyre, itt az albérlettől busszal 10 perc a gyárkapu.


Magyarul hivatalosan nem tanulnak, de csak úgy záporoznak szájukból a szavak, amikor arra kérem őket, mutassák be tudásukat: Köszönöm, szia, jó napot, álmos, lángos, bocsi…. Ugyan jól beszélnek angolul, munkahelyükön szükség esetén tolmács is rendelkezésre áll. Ha pedig bármilyen - akár magánéleti probléma adódik - akkor a kölcsönzőcégnél kapcsolattartójukat - ahogyan ők hívják, “Miss Rékát” - tárcsázzák, aki ezt a találkozást is megszervezte nekünk.


Janice, Juvy, Karácsony Zoltán, Baby


Munkaidő után: videóhívások, alvás, mise, főzés, Netflix


Elégedettek albérletükkel is. A közelben boltok, piac, templom, kórház, a lakás jól felszerelt, kényelmes. Hogyan töltik a szabadidőt? Mindhárman szenvedélyes szakácsok, így az albérletben rendszeresen főznek. A magyar ételek között a gulyás és a lecsó került be a repertoárba, a hazaiak közül nemzeti ételük, az adobo. Utóbbi egy csirkéből vagy sertésből hagyma, fokhagyma, ecet, krumpli, erőspaprika hozzáadásával készült finomság. Az ázsiai konyhához az alapanyagokat egy budapesti szakkereskedésben szerzik be. Juvy azért megjegyzi, hogy ittléte alatt beleszeretett a lángosba.


Ha nem főznek, akkor az otthoniakkal tartják a kapcsolatot videóhívásokkal, a neten filmeket néznek, alszanak, reggelente sétálnak, vasárnaponként pedig az egyik gyöngyösi templomba járnak szentmisére. Egy szobatársuk ismerőse pap, aki a szentmisék előtt a neten üzenetet küld nekik a prédikációval. Janice már járt Egerben, ami Viganra (a középkori spanyol építészetet megőrző Fülöp-szigeteki város) emlékeztette. Egyelőre azonban keveset utaznak. Decemberben terveznek egy nagyobb kirándulást “valamerre Európában”.


Van-e honvágyatok? - kérdezem. A két szingli, Baby és Juvy jól viseli a távollétet és élvezi az új impulzusokat. Janice-nak a legnehezebb, aki két kisgyermekét hagyta otthon. “Azért jöttem ide dolgozni, hogy a gyerekeimnek jobb legyen” - mondja. Megjegyzi, hogy időnként előjönnek a könnyei, a netes videóhívásokkal azonban könnyebb a kapcsolattartás, nem érzi családját annyira távol. Reméli, hogy eljön az idő, amikor családtagjai ideköltözhetnek hozzá.


Amikor terveikről kérdezem őket, elmondták, hogy 1 éves szerződést írtak alá. Ha munkaadójuk elégedett velük, akkor a kontraktus további egy évvel meghosszabbítható. Juvy és Baby azonban nevetve megjegyzik, hogy akár életük végéig itt maradnának, annyira elégedettek a négy hónap alatt itt tapasztaltakkal…


182 megtekintés

Comentarios


bottom of page