top of page

Miért minket válassz?

Miért minet válassz?
BŐVEBB INFORMÁCIÓÉRT KATTINTS AZ IKONRA!
Karrier ötletek
Man Carrying a Box

Karrier ötletek

Milyen egy jó pályázati anyag? Hogyan zajlik egy állásinterjú? 

 

Az első lépés, állj meg és gondold végig, hogy milyen területeken dolgoznál, esetleg mely pozíciókban a legszívesebben?! Milyen képességekkel rendelkezel és milyen tapasztalatokra tettél szert ezidáig?

Hiszen álláskeresőként nem azzal növeljük az esélyeinket, hogy minden meghirdetett pozícióra bejelentkezünk, - tapasztalatunktól függetlenül -, hanem körültekintően kiválasztott, képességeinknek és tapasztalatainknak megfelelő munkalehetőségekre pályázunk.

Kiemelten fontos, hogy önéletrajzunk elkészítésénél vegyük figyelembe a megpályázni kívánt pozíció feltételeit, elvárásait, és ahhoz mérten igazítsuk, alakítsuk a pályázati anyagunkat.

palyazati anyag

Csapdák (lehetséges hibák) - önéletrajz írás

 

Előnytelen fotó (egy fotóból kivágott kép, selfie módban készített kép, előnytelen beállás ronthat a megítélésünkön,  előnyösebb „business casual” ruhát viselni a fotón).

Az elérhetőségek téves feltüntetése. Figyelj arra is, hogy NE az előző munkahelyen használt telefonszám kerüljön feltüntetésre (ha nem frissítjük az aktuális elérhetőségeinket, nem tudnak megkeresni további egyeztetésekkel kapcsolatban).

Nem elég informatív az önéletrajz (csak címszavak szerepelnek a feladatok felsorolásában, az eddigi meglévő munkáltatónknál, részletek nélkül).

Hiba, ha túl hosszan megfogalmazott körmondatokban, kisregényként készíted el az önéletrajzodat.

Olyan ismerettudás felsorolása, olyasvalaminek az említése, amihez nem értesz.

Nincs feltüntetve a nyelvtudás, annak szintje, aktivitása. Egyéb tanfolyamok, képzések, melyekről nem is gondoljuk, hogy milyen fontosak lehetnek.

Nem használjuk a helyesírás ellenőrzőt, szerkesztési hibákat vétünk a Wordben.

Hiba, ha Word formátumban hagyjuk PDF formátum helyett az önéletrajzunkat, és így küldjük szét (az adatvédelmi alapelvek (GDPR) és annak mindennapi betartása mára már elengedhetetlenek).

Bérigény feltüntetésével akár ki is zárhatjuk magunkat az esetleges kiválasztási folyamatból (csak abban az esetben tüntessünk fel bérigényt, ha valóban ez a feltétele a megpályázásnak).

Angol CV esetén a helyesírás nem elég, nyelvtanilag és tartalmilag is szükséges megfelelni a szabályoknak. Jól döntesz, ha elküldés előtt átnézeted valakivel, akinek az angoltudása aktív C1 szinten áll.

Motivációs levelet csak akkor érdemes csatolni, ha kérik. 

csapdak
jó önéletrajz

Milyen egy jó önéletrajz? Hogyan épül fel és milyen tartalmi elemeket szükséges feltüntetni?

 

A jó önéletrajz helyettünk beszél, tükrözi az egyéniségünket és a „munkánk” minőségét is előrevetíti. Nem is gondolná az álláskereső, hogy mennyire fontos, mert az elkészített önéletrajzunk tartalma, minősége és alakisága  alapján fognak behívni bennünket állásinterjúra.

Kötelező tartalmi elemek az önéletrajzban:

Személyes adatok

Iskolai végzettség (időrendben visszafelé, tehát legelöl az aktuális álljon)

Tanfolyamok (időrendben visszafelé)

Munkahelyek (időrendben visszafelé)

Mellékállások, egyéb projektek (időrendben visszafelé)

Számítástechnikai ismeretek (informatikai állásoknál különösen fontos)

Nyelvtudás

Jogosítvány (érdemes feltüntetni a megtett km-ek számát, ha gyakorlott vezetők vagyunk)
 

Ami kevésbé fontos, de információt ad/adhat rólad:

Hobbi, szabadidős tevékenység

Egyéb érdeklődés pl.: karitatív tevékenységek feltüntetése 

kotelezo tartalom
ami kevesbe fontos
Leather Briefcase

Tuti tippek...

Első lépésben tervezzük meg a CV formaiságát, hiszen a „külső az, ami megfog” alapelv itt is érvényesül! Gyakran találkozunk Europass formátumú CV-kel, amelyek bár informatívak, de nehezebben kezelhetők. Ma már sokkal egyszerűbb, szellősebb és „divatos” önéletrajz sablonok vannak, amelyek alkalmasabbak a bemutatkozásra.

A kötelező tartalmi elemek kidolgozásánál, főként a tapasztalataink felsorolásánál pontokba szedve, valós információkat osszunk meg magunkról.

Tapasztalataink közül a megpályázott pozíció szempont-ából  fontosakat hangsúlyozzuk ki.

A Microsoft Office ismeretekkel kapcsolatban részletez-hetjük is a szinteket pl. Excel ismeret (F keres, Povit tábla).

Tartózkodjunk a sablonos megfogalmazásoktól!

Abban az esetben, ha már nem vagyunk pályakezdők, és rendelkezünk minimum 1-2 éves munkatapasztalattal, vegyük ki az önéletrajzból  ami a megpályázott pozíció szempontjából már nem lényeges: pl.: szakdolgozat címeket. Ne vonjuk el a figyelmet a fő, szakmai tapasztalatokról.

Merj bátran segítséget kérni egy tanácsadótól! Nyugodtan küld el nekünk az önéletrajzodat és útmutatást adunk a módosításokkal kapcsolatban! 

Working
tuti tippek

Hogyan zajlik ma egy interjú? Hogyan készülj fel rá?

Ma egy állásinterjú általában maximum 50 perc alatt lezajlik, de előfordul, hogy rövidebb idő alatt befejeződik. Ne érezd magad kellemetlenül, ha a várt 50 perc nem kerül kitöltésre. Az interjúk személyesen, telefonon és Skype-on vagy Microsoft Teamesen keresztül, akár Facebook videóhívásban is lezajlódhat. A jelöltekhez igazodva történik a módszer megválasztása.

 

  1. Üdvözlés/Bemutatkozás- a tanácsadó/HR-es elmondja az interjú tervezett mentetét (ez felkészíthet és megnyugtathat).

  2. A tanácsadó/ HR-es röviden bemutatja a céget, a pozíciót, a feladatokat, pontosabb információt ad a csapatról és egyéb speciális dolgokról.

  3. A jelölt kapja meg a szót, hogy az irányított kérdésekre válaszoljon, de gyakorlat az is, hogy a pályázó és interjúztató az önlétrajz alapján mennek közösen végén a tapasztalatokon. 

  4. Miután a jelölt megosztotta tapasztalatait, a tanácsadó/HR-es további információval szolgál/szolgálhat az adott pozícióról. 

  5. Az angol, német (vagy egyéb) nyelvtudást felmérik: kérdések-válaszok formájában.

  6. Bérek, egyéb juttatások, munkarend, várható kezdési időpont, felmondási idő, munkába járás és minden egyéb, munkaviszonnyal kapcsolatos kérdés megbeszélésre kerül.

  7. A tanácsadó/HR-es ismerteti a kiválasztási folyamat következő lépését (várható-e további interjú, illetve, az interjú eredményéről, a visszajelzés időpontjáról). 

  8. Interjú lezárása, elköszönés. 
     

hogyan zajlik

Tuti tippek interjú előtt:

Első lépésként gyűjts be minél több információt a cég honlapjáról, facebook/ LinkedIn oldaláról. Hasznos információkra tehetsz szert és hozzásegít ahhoz, hogy valóban olyan kérdéseket tegyél fel az interjú során – ezzel is mutatva komoly érdeklődésedet a lehetőség iránt – amelyek valóban érdekelnek.  Gyakori kérdés, hogy a jelölt „Mit tud a cégünkről?” „Mi a véleménye a weboldalunkról? Hallott-e már rólunk? Tudja-e mivel foglalkozunk?” Kellemetlen, ha erre nem tudsz válaszolni. Egy cég weblapja mindig informatív, ha esetleg nincs elég információ a honlapon, az is egy visszajelzés számodra. Általában azért sokat megtudhatunk a pozícióról, a leendő munkatársakról, a stratégiáról, célkitűzésekről, a cél hitvallásáról.

Kiemelten fontos, hogy mindig pontosan érkezz, amihez tudnod kell pontosan, hogy hová kell menned. Interjú előtt minimum egy nappal tervezd meg Google Maps segítségével a céghez vezető utat.

Abban az esetben, ha valamilyen váratlan dolog jön közbe, és nem tudsz pontosan érkezni, minden esetben jelezd a kapcsolattartónak.

Arra is figyelj, hogy ne érkezz túl korán. Ideális 5-10 perccel előbb érkezni az interjú előtt.

A megjelenésnek (ruházat, ápoltság) és a bemutatkozásnak (kézfogás) nagyon fontos szerepe van.  Javasoljuk a "business casual" (üzleti öltözék) ruházatot az interjúkon, a kevés parfümöt, a minimális sminket (a hölgyek esetében), az ápolt kezeket és körmöket, a rendezett frizurát. Itt is érvényesül a kevesebb néha több elv.

Készülj fel a várható kérdésekből, napjainkban már frappáns kérdések/frappáns válaszok kidolgozásokkal találkozhatunk az interneten. 

Hol dolgoztál ezelőtt/ jelenleg? Milyen feladatokat láttál/látsz el?

Milyen tapasztalataid vannak?

Tapasztalataid illeszkednek-e a cég által hirdetett pozíciójához?

Amennyiben nyelvtudás szükséges a pozíció ellátásához, készülj fel arra, hogy bármikor átválthatnak angol vagy német nyelvre. Érdemes megelőzően próbainterjút tartani valamely baráttal, ismerőssel.

Interjú közben figyelj a testbeszédre! Nyugodtan ülj, ne mozgolódj, gesztikulálj túl sokat. Legyél tudatos! A természetesség mindig kifizetődőbb. Legyél figyelmes, ne vágj a kérdező szavába. Figyelj oda a beszédstílusodra, hangerődre, gesztusaidra. Beszélj nyugodtan és érthetően.

Interjú közben érdemes összegyűjteni a kérdéseidet (pl. amit még szeretnél tudni a cégről, csapatról, kollégákról, partnerektől stb.), amikor lehetőséget kapsz rá, fel tudd tenni.

hasznos tippek
összegezd
Alkalmi munka, részmunka, munka - különbségek

Munkaerő-kölcsönzés és közvetítés közötti különbségek, információk

Ha eddig nem tudtad, mi a különbség a munkaerő-kölcsönzés és a munkaerő-közvetítés között, itt hasznos információkat találsz erről!

Alkalmi munka, részmunka, munka - különbségek
Diákmunka
Diákmunka és részmunkaidős állás
Diákmunka és részmunkaidős állás

Munkaerő-kölcsönzés és közvetítés közötti különbségek, információk

Diákmunka és részmunkaidős állás
bottom of page